Het ondersteunen, aanjagen en faciliteren van medewerkers en manager bij het invoeren van digitaal werken is een essentiële taak van de impementatiecoördinator. Indien er afgeweken wordt van eerder vastgestelde afspraken dan is er de taak en verantwoordelijkheid om de regio's aan te spreken en te sturen op budget, kwaliteit en tijd. De impementatiecoördinator is op de hoogte van alle informatie over het project en is verantwoordelijk voor begeleiding van managers en medewerkers op projectmatig werken, herinrichting van processen, sturen in een digitale wereld en de verder noodzakelijke verandermanagement en teamsamenwerkingsactiviteiten.
De impementatiecoördinator is in staat de verschillende belangen en belanghebbenden te onderkennen en mogelijke tegenstellingen om te zetten naar heldere beslispunten voor de verantwoordelijke bestuurders. In algemene zin begrijpt en beheerst hij / zij het speelveld, het proces en de (nieuwste) technologie die van toepassing zijn op het project en staat daarmee garant voor de juiste begeleiding. Hij/ zij kan sturen op een strakke planning, maar ook ruimte geven binnen deze planning als de lokale situatie daarom vraagt. Tevens is de impementatiecoördinator in staat om draagvlak te laten ontstaan voor digitaal werken, managers en medewerkers te mobilisen en kan hij / zij als coach voor de lokale projectleider en opdrachtgevers fungeren.
Een implementatiemanager bij IVO (afdeling Klant en Keten) weet op een ondernemende en resultaatgerichte manier (complexe) implementaties te laten slagen. Uitstekende organisatorische en communicatieve vaardigheden zijn daarbij onmisbaar. De impementatiecoördinator bij IVO rechtspraak is bij uitstek in staat om een brug te kunnen slaan tussen business en IT en tussen Rechtbank en Arrondissementsparket. Een groot analytisch vermogen en procesmatig inzicht maken het mogelijk om pro-actief te reageren op ontwikkelingen en een hoge mate van organisatiesensitiviteit maakt het mogelijk een complexe implementatie te laten slagen binnen de belangen en cultuur van een locatie.
Achtergrond opdracht
De implementatiecoördinator ondersteunt de gerechten namens het landelijk project bij de invoering van digitaal werken. Hij / zij is het aanspreekpunt voor de projectleider / stuurgroep en de verantwoordelijke managers van de locatie. Hij / zij adviseert de locatie over de verander-taanpak, monitort het implementatieproces en helpt bij het organiseren en structureren van de nieuwe werkwijzen. Daarnaast is de coördinator de spil tussen de locatie en het landelijk programma, als zodanig vertaalt hij /zij de landelijke implementatie-aanpak naar een lokale maatwerkaanpak en agendeert ze lokale behoeften op landelijk niveau. De implementatie van o.a. alle digitalisering trajecten binnen straf is een volwaardige en grootschalige digitaliseringsslag, waarbij niet uit het oog mag worden verloren waarom de rechtspraak (en het Openbaar Ministerie) digitaal willen werken. Zij vragen van de coördinator dan ook brede vaardigheden aan de “zachte kant” van de verandering: coachen van medewerkers, bestuurders en managers, realiseren van draagvlak en opzetten van ketensamenwerking met het Openbaar Ministerie. Op politiek en bestuurlijk vlak weet je binnen de aanpak ruimte te creëren voor lokale versnelling of aanpassing als de implementatie daarom vraagt. Je komt als coördinator in een groot gezamenlijk implementatieteam van OM en Rechtspraak en kunt daar je steentje bijdragen aan het ontwikkelen van een professioneel implementatieteam dat de locaties ondersteunt en aanjaagt.